Tässä postauksessa kerron miten luoda tehokas ja just sulle sopiva aamurutiini. Aamurutiinilla alotat päivän skarpimmin, maksimoit koko päivän tehokkuuden ja oot myös aikaansaavampi!

miten luoda aamurutiini

Mikä on rutiini?

Rutiini on toistuva kaava/tapa tehdä asioita. Meillä kaikilla luultavasti on jo luonnostaan omat rutiinit aamuisin, kuten kahvinjuonti, hampaiden pesu ja yleinen selviäminen paikasta A paikkaan B ajoissa, oli se sitten työpaikka tai päiväkoti. Mutta rutiinit voivat olla myös opeteltuja ja seuraavaksi kerron miksi ne kannattaa opetella.

Mitä hyötyä on aamurutiinista?

Rutiinin suunnittelun ydinhyöty on saada enemmän aikaan samassa ajassa, toisekseen se on mahtava tapa sisällyttää hyviä tapoja elämään ja toistuva rutiini myös lisää turvallisuuden tunnetta ja vähentää stressiä.
”En halua jumittua kaavoihin” ”Älä mene virran mukana, et ole kuollut kala” Ja mitä näitä nyt on. Rutiinit ei tarkoita tylsää ja kaavoihin kangistunutta elämäntapaa, vaan niiden avulla saat itsestäs enemmän irti ja tehokas rutiini on sama kuin saisit vuorokauteen lisää tunteja. Jos sama toistuva kaava alkaa tylsistyttää, sitä voi aina muuttaa!

Miten luoda aamurutiini?

Aloitetaan tekemällä lista asioista, joita sun on ”pakko” tehdä aamulla ja lisäämällä realistiset ajat, kuinka kauan mihinkin tehtävään menee aikaa. Mun lista näyttää tältä:

 • Hampaiden pesu ja hiusten harjaus 3min
 • Kahvin keittäminen 2min
 • Jonatanin hampaiden pesu ja vaatteiden vaihto 10min
 • Jonatanille aamupala 10min 
 • Vauvan disflatyl-tipat, vaatteidenvaihto ja imetys 20min
 • Ulkovaatteet kaikille ja päiväkotiin lähtö 15min

Yhteensä käytetty aika: 1h 

Seuraavana samanlainen lista asioista, joita haluaisit ehtiä tehdä aamulla. Tähän voi kuulua esimerkiksi meikkaus, hiljainen kahvihetki tai liikunta. Mulla siihen menee seuraavat: 

 • Ihohoitorutiini 5min
 • Vitamiinit ja iso lasi vettä 5min
 • Sängyn petaus 5min
 • Tiskikoneen tyhjennys 5min
 • Aamupala 10min

Yhteensä käytetty aika 30min

Eli nyt tärkeimmät jutut on tiedossa; lista tehtävistä asioista ja kuinka paljon ne vie aikaa. Mulla tämä rutiini veisi 1,5h. 

Hyvä aamurutiini lähtee hyvästä iltarutiinista

Nyt mietitään onko jotain mistä voisi nipistää aikaa, tai jota voisi valmistella edellisiltana. Mä esimerkiksi voin illalla laittaa lasten vaatteet valmiiksi seuraavalle päivälle, ladata kahvinkeittimen, laittaa vitamiinit valmiiksi aamupöydälle ja tehdä vaikkapa ison satsin tuorepuuroa valmiiks jääkaappiin. Näin mä voin nukkua vielä 20min pidempään aamulla!

Kirjoita rutiini ylös

Laita valmis lista esimerkiksi puhelimen muistioon, jotta voit aamulla avata sen ensimmäisenä. Tutkimusten mukaan uuden käyttäytymismallin automatisoitumiseen menee 66 päivää, joten rutiini on hyvä olla ylhäällä jossakin. Kirjoita mukaan myös ajat, jotka yksi kohta vie, koska aamuisin helposti asiat vie turhaan enemmän aikaa ja sitä palloilee asiasta toiseen vailla pienintäkään järkeä.

miten luoda aamurutiini
Tässä mun valmis aamurutiini

Miten luot aamurutiinin pähkinänkuoressa:

1. Kirjoita lista asioista, joita sinun on ”pakko” tehdä aamuisin (kuten hampaiden pesu)
2. Kirjoita lista asioista, joita haluisit ehtiä tehdä aamuisin, kuten vaikka urheilla tai meikata
3. Lisää jokaiselle listatulle asialle realistinen minuuttimäärä, minkä kukin kohta vie (esim. hampaiden pesu 2min)
4. Mieti voisitko valmistella jotakin kohtaa jo edellisiltana nopeuttaaksesi aamuja, kuten laittaa kahvit valmiiksi kahvikoneeseen.
5. Kirjoita ylös musitiin lopullinen lista kellonaikoineen aamurutiinistasi ja avaa lista ensimmäisenä joka aamu, jotta muistat kuinka vähän aikaa asiat oikeasti vievät, etkä jää haaveilemaan ja tekemään mitään ylimääräistä.

Tsemppiä kaamosaikaan, pienillä jutuilla saa itseensä lisää energiaa ja päivästä enemmän irti pimeydestä huolimatta. Ihanaa viikkoa just sulle<3

Seuraa myös instagramissa!
0